|
|
|
|
|
 PERS BERICHT
 

Filmmaker Marijn Poels informeert Tweede Kamer over misstanden sociale schoonmaak Rio de Janeiro.
 
Den Haag - Documentairemaker Marijn Poels informeert op 23 januari aanstaande de Tweede Kamer over misstanden in Rio de Janeiro, in aanloop naar het Wereldkampioenschap voetbal in 2014, en de Olympische Spelen in 2016. Poels reisde afgelopen augustus af naar Rio de Janeiro voor een documentaire over straatkinderen, met focus op de voorbereidingen van de Wereldbeker voetbal in 2014 en de Olympische spelen in 2016. 23 januari spreekt Poels in de Tweede Kamer. Hij geeft dan tekst en uitleg aan Kamerleden over misstanden in Rio de Janeiro.

“Rio de Janeiro wil af van openlijke armoede op straat. Vooral nu ze wereldwijd in de belangstelling staat in verband met de komende Wereldbeker voetbal in 2014 en de Olympische spelen in 2016. De regering doet er alles aan om de toeristen en investeerders zich veilig te laten voelen tijdens deze wereldevenementen. Zij wil de stad zuiveren van straatarmoede. Hiervoor heeft het stadsbestuur een brutale repressiestrategie ingezet waarmee het straatkinderen oppakt en in jeugdgevangenissen plaatst. Politie trekt vaak ´s nachts ten strijde met volautomatische geweren, knuppels, traangas en elektrische schokwapens die ze gebruiken om kinderen op te pakken”, aldus Poels.

4000 kinderen verdwenen
Een schrijnende voorbode was de voorbe­reiding op de VN Milieuconferentie ‘Rio +20’ die in juli 2012 in Rio de Janeiro werd gehouden. Tussen februari en mei 2012 liet de overheid vierduizend straatkinderen oppakken in het kader van een sociale schoonmaak. Verschillende NGO´s in Rio reageerden hierop en eisten een parlementaire verklaring over de verdwenen kinderen. De regering had geen antwoord. Feit was dat er tijdens Rio  +20 vrijwel geen straat­kinderen te zien waren voor de ogen van de politieke wereldleiders. De stad deed zich voor even voor als welvarende metropool. De vierduizend kinderen zijn nooit meer teruggevonden.

Poels: “Het politiegeweld tegen de straatkinderen in Rio wordt alsmaar heviger. Gevreesd wordt, dat er in de aanloop naar de wereldevenementen nog meer straatkinderen worden opgepakt en verdwijnen in de schaduw van de Wereldbeker Voetbal. Brazilië kent op papier een jeugdwet waarin staat dat straatkinderen van de straat worden gehaald met het idee dat ze herintegreren. In de praktijk gaat het helaas anders”. Pers en andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd voor het bekijken van de documentaire. CDA-kamerlid Pieter Omtzigt en filmmaker Marijn Poels zullen na de documentaire de situatie in Brazilië met de aanwezigen bespreken.

Datum: 23 januari 2014
Tijd: 15.00 – 16.00 uur
Locatie: Suze Groenewegzaal, Tweede Kamer

Aanmelden vanaf 14.30 uur op adres: Lange Poten 4, Den Haag

Voor meer informatie over de documentaire Pablo Klik hier